,

Open Monumentendag Noordwijk

6 september 2013 9:00 | 317 keer bekeken | Nieuws » Regionaal

14 september in het weer Open Monumentendag in Noordwijk. In Noordwijk wordt deze dag elk jaar ingevuld met o.a. gratis toegankelijk musea: Atlantik Wall, Museumboerderij en Veldzicht, de beklimming van de drie torens: Watertoren, Vuurtoren en de toren van de Oude Jeroenskerk en een aantal bijzondere openstellingen en activiteiten.

In Noordwijk staan er, naast de bekende items als torens, kerken, musea, begraafplaatsen en molen, een aantal spectaculaire openstellingen en activiteiten op het programma:

Decos: Futuristische meteoriet

De eyecatcher van het Noordwijkse Space Businesspark opent tijdens Open Monumentendag 2013 zijn deuren voor het publiek. Het futuristische hoofdkantoor van IT-organisatie Decos Technology Group heeft een uniek architectonisch ontwerp: het pand is vormgegeven als een neergeslagen meteoriet in een maanlandschap, met bizarre schuine wanden, een opvallende blauwe huid en doorlopende raamstroken.

Wilhelminaroute, kopie van een sightseeing tour van Koningin Wilhelmina in 1914

In een bus van de Koninklijke Beuk worden belangstellenden langs tal van plekken gereden die herinneren aan een bezoek dat de voormalige vorstin in 1914 aan Noordwijk bracht onder het motto: ‘Wat Wilhelmina zag’. Gidsen René van Houten en Joop Beenakker geven tekst en uitleg. Hotels van Oranje spelen hierop in door op deze dag een speciaal (lunch)menu en een koffie-attractie op de kaart te zetten. Deze route kan ook per fiets worden gereden.

De rol van Noordwijk bij het ontstaan van ons Koninkrijk 200 jaar geleden


Zowel op Klassendag op 13 september als op Open Monumentendag op 14 september voert ZeepaanZee een aantal keren een mini-theaterstuk op dat de rol van Noordwijk en de Graaf van Limburg Stirum bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 belicht. Locatie is de tuin van de Oude Jeroenskerk.

De wapens van Noordwijkse burgemeesters in de glas in lood-ramen in de Oude Raadzaal en de Burgemeesterskamer

Tal van burgemeesters hebben hun ’eigen’ glas in lood-raam in het Noordwijkse Gemeentehuis. Gidsen Henny van der Zalm en Hans Meiland vertellen over de wapens en de personen daarachter.

Touwslagerijen, ooit één van de economische kurken waarop Noordwijk dreef

Bij de pomp bij de Oude Jeroenskerk in de Voorstraat wordt een lijnbaan, zoals deze vroeger functioneerde, opgesteld. Nostalgie voor ouderen, historie voor jongeren.

Rondleidingen in Villa Mignon en St. Joris de Doelen

Van Egmond Totaalarchitectuur is gevestigd in Villa Mignon en heeft dit huis van bollenkoning Siem van Konijnenburg in oude glorie gerestaureerd en St. Joris de Doelen is vanaf 1420 het domein van het enige nog bestaande Schuttersgilde benoorden de Moerdijk.

Voor meer informatie over Open Monumentendag en Pompoenenmarkt zie www.openmonumentendag.nl en www.deoudedorpskern.nl


Locatie
Div. locaties te Noordwijk

Meer informatie

Tijd: 11:00 - 17:00 uur. Klik hier voor het programma-overzicht. www.openmonumentendag.nl

 

 

Plaats als eerste een reactie op dit bericht

Wanneer je inlogt, kun je op dit bericht reageren.
Nog geen lid? Meld je dan gratis aan.

Weersverwachting Noordwijk

Er is op dit moment geen poll actief.

Noordwijktoday facebook